Epilasyonda Doğru Bilinen Yanlışlar
Lazer epilasyon, tüylerden kurtulmak için en hızlı, sonuca en çabuk götürecek yöntem olmakla birlikte ilk dikkat edilmesi gereken lazer cihazı, uygulama yapılacak bölgelerin epilasyona uygun olması ve uygulamayı yapan kişinin tecrübesidir.Bu sonucu olumlu ya da olumsuz etkileyecektir.Kafalardaki bir çok soru doğru bilinen yanlış bilgileri doğurmuştur.İşte herkesin en çok merak ettiği soruların cevapları;
lazer epilasyon için hangi cihazı tercih etmeliyiz?En iyisi hangisidir?
Herkesin en çok merak ettiği ve ilk sorduğu sorulardan biri en iyi lazer cihazı hangisidir.Elbette sonuca en kısa zamanda ulaştıracak cihaz herkesin ilk tercihidir.Lazer epilasyon işlemi için kullanılan pek çok lazer tipi olsa da bunlar dalga boyu açısından oldukça farklılıklar göstermektedir.lazerlerin hepsi ile epilasyon yapılabilirse de herkes her cihaz için iyi bir adaydır diyemeyiz.Burada önemli olan kişinin kıl yapısı ten rengi düzenli devam etmesi ve sonuç açısından genetik özellikleridir.İyi bir konsültasyondan sonra epilasyon yapılmalıdır.Binlerce lazer cihazı 4 sistem adı altında çalışır.Sizi en uygun lazer epilasyon yöntemine uzman yönlendirir.Bunlar
Alexsandrite Lazer(Beyaz ten siyah kıl %90 sonuç)
Diot Lazer (Kahverengi tüylerde etklili özellikle yüz için tercih yöntemi %80 sonuç)
Nd-Yag Lazer(Esmer tenlerde uygulanabilen ama daha çok Kılcal Damar tedavisi için)
Ruby Lazer(En eski tekonoloji
En İyi Lazer yöntemi Alexsandrite Lazer midir?
İyi bir lazer yöntemi olan Alexsandirite Lazer bunlardan biridir.Siyah kıl beyaz ten yapısına uygun kişilerde %90 sonuç verir.Bu yüzden yaygın olarak bu epilasyon sorulmakta tercih sebebi olmaktadır.Ancak yan etki olara siyah tüyleri bitirirken uygulama hatası sarı ince tüylerin artmasına neden olur.Yüzdeki ayvacık tüylerine dikkat edilmelidir.Tetiklenmeye neden olmaması için iyi bir uzmanla konsültasyon yapılmalıdır.
Yüz Bölgesinde kıllar bitmiyor?
Yüz bölgesi en zor bölgelerden biridir.En çok yapılan yanlış vücut seansı zamanında gidilmesidir.Vücut kılları 2-2.5 ay çıkmazken yüz için 1 ay sonra uygulamaya gidilmelidir.Bu dikkat daha kısa sürede müdahale ve daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. İnce açık renkli kıllar özellikle yüz bölgesi için diot lazer tercih edilmelidir.Alexsandirite tercih edildiğinde zamanla tüyler incelir.Artmaması için Diot lazerle devam edilmelidir.
İnce tüyler lazer epilasyonla bitirir.
Epilasyonda en önemli şey konsültasyon görüşmesidir.Çünkü uzman size bilgi verirken bazı bölgeriniz uygunken sarı ince tüylerin lazere uygun olmadığını size bildirmek zorundadır.Örneğin alt bacaklarınız sert ve siyah kıl köklerine sahip olduğunda çok uygunken üst bacağınız yada kollarınız ince sarı tüyse uygulama yapılmamalıdır.Uygulama alanları tespit edilmelidir.
Batık problemi lazer epilasyon çözmez.
Batık kıllar için en uygun method lazer epilasyondur. Kıllar ortadan kalktıkça batık sorunu düzelecek ve cilt pürüzsüz hale gelecektir.
Hormonal bozuk lazer epilasyon yaptıramam.
Hormonal bozukluğa bağlı aşırı veya erkek tipi kıllanmada ilaç tedavisi ile kombine lazer epilasyon tedavisi yapılmalıdır. Bu kişilerde genellikle seans sayısı normale göre daha fazla olur.
Lazer ışını vücuda zarar verir.Koltuk altı kanserine neden olur.Yumurtalıklara zarar verir.
Lazer ışını uygulandığı bölgede cilt altına 2 – 5 mm kadar ulaşabilir. Bu mesafede kıl folikülleri bulunmaktadır. En etkin dozda dahi daha derine inemez ve bu nedenle iç organlara zarar vermez.Ayrıca herhangi bir kanserojen etkisi yoktur.Çalışma mekanızması sadece kökü etkilediğinden kanıtlanmış koltuk altı kanseri yada yumurtalıklara zarar verdiğine dair bir bilgi yoktur.Dış tedavilerinden kalp ve göz ameliyatlarına kadar lazer her tedavide uygulanmaktadır.
Kontrol seansı olmasada olur.
Alexandrite lazer ile yapılan uygulamalarda, uygulama sonrası 15 – 20 günlük periyodda kontrol seansı yapılır. Kontrol seansı bir çeşit rötuştür. Kontrol seansının belirtilen süreç içerisinde yapılması önemlidir, daha geç yapıldığında tedavi sürecine olumsuz etkisi olacaktır. Kontrol seansı yapılsın veya yapılmasın normal seansın etkinliği değişmez
Lazer epilasyonla kişi tüylerden tamamen kurtulamaz.
Lazer epilasyon ırk olarak kıllı olduğumuz için hemen sonuç vermeyebilir. Bizim ırkımız için kadınlarda 6-8 seans, erkeklerde en az 8 seans gerekir. Bu da yaklaşık 2–2,5 yıllık bir dönemdir. Bu dönemden önce tüyler bitti ya da tedavi sonuç verdi demek doğru değildir. Lazer tedavisinin birkaç şekilde sonucu vardır. Ya tüyler tamamen biter. İlerleyen yıllarda hiçbir işleme gerek kalmaz. Ya da çok azalır incelir fakat belli zaman aralıklarında tekrar tedavi yapmak gerekir. Halk arasında tüyler bitse bile yeniden çıkıyormuş denmesinin sebebi de bu tüylerdir. Tüyler yeniden eskisi gibi çıktı demek içien ya tedaviler yarıda kesilmiş olmalı ya da ciddi hormonal problemler oluşmuş olmalıdır. Bunun dışında yeni tüy üretimi gibi bir durum söz konusu olamaz.Düzenli devam edilirse etkin sonuçlar alınır.Belirli bölgelerde kalan incelen tüyler sizi rahatsız etmez.
Bronz cilde eplasyon yapılmaz.
Bronz ciltlere de tedavi yapılabilir. Fakat cilde zarar vermemek için uygulanacak dozlara çok önem vermek gerekir. Eğer mutlaka yapılması gereken bir tedavi ise düşük dozla bölgeyi tüyden arındırabilecek bir tedavi tercih edilmeli o seanstaki tüy azalması göz ardı edilmelidir. Kişi yine 2–3 ay temiz gezse de tüyleri bir önceki seanstaki kadar hiç azalmadan çıkacaktır.
Epilasyon için 18 yaşını mı beklemeliyim.
Kıl oluşumu tamamlanmış ve uygulamaya engel teşkil edecek herhangi bir sağlık problemi olmayan herkes lazer epilasyon yaptırabilir.Kızlarda 12 – 13 yaşından itibaren kıl oluşumu tamamlanmışsa uygulama yapılabilir. Beyaz renkli kıllar renk pigmenti içermediğinden lazer epilasyondan etkilenmeyecektir.
Hamilelik döneminde yaptırılabilir.
Hamilelik döneminde ise sadece ilk üç ayda yaptırılmaması tavsiye eden uygulayıcılar olsa da kliniğimizde hamilelik süresince uygulama yapılması doğru bulunmadığından, hamilelik süreci içerisinde uygulama yapılmamaktadır.
Lazer epilasyondan sonuç alamama durumu olabilir?
Dünya üzerinde milyolarca kişi lazer epilasyon ile istenmeyen kıllardan kurtulmak için lazer epilasyon tedavisi görmektedir. Uygulama yapılan bölgede tedavi sonunda ortalama % 80 oranında kılın yok olması, epilasyonu başarılı kılmaktadır. Ancak yapılan araştırmalara göre cilt ve kıl profili ideal olsa da, % 3 – 5 dolayında insan ne yazık ki lazer epilasyondan minimum düzeyde etkilenmektedir. Ayrıca beyaz kıllar lazer epilasyondan etkilenmezken, kızıl ve sarı kıllar minimum düzeyde etkilenir.
Yazın epilasyon yaptıramam.
En yanlış bilinen doğru bilgi yazın epilasyon yapılmadığının bilinmesidir.Lazer epilasyon her mevsim yapılabilir..Buradaki yanlışlık lazer kıla rengini veren melanini yakar.Yani gördüğü şey renktir.Ten beyaz kıl siyah olduğunda teni algılamadan kıl kökünü seçerek yakar.Yazın tatil döneminde genelde ten koyulaşır.Burada uygulama yapıldığında teni kıl olarak algılar ve doz yüksekse o bölgede tahriş olarak yanar.Uzun bir süre alttaki gerçek ten rengi benek benek şeklinde kalır.Kalıcı hasar doğurmaz.Ama yüksek doz olursa ciddi tahrişlenmelere neden olur.Böyle bir durumda lazer tercih edilirse tütsülenme yapılabilir.Kıllar tütsülenir.Ama sonuç etklili olmaz.Yazın yapılmamasındaki neden bronzluk tercih edilme sebebidir.Aksi halde bronzluk tercih edilmezse yazın yaptırılabilir.
IPL Epilasyon bir lazer yöntemidir.
Fotoepilasyon, flash lamba teknolojisi, mavi ışık vb şekilde adlandırılan bu yöntem lazer değil, yoğunlaştırılmış ışıktır. 550 – 1200 nm aralığında dalgaboyu kullanılır. Kılı yok etme gücü olmadığından uygulamadan sonra kıl bir süre sonra incelerek tekrar çıkar.Soğutma sistemi olmaması nedeniyle yanık ve leke komplikasyonu sıklıkla görülür.Jel uygulanarak yapılan bu uygulamada yanık ve etkileri çok zor geçer.Güzellik salonları ve kuaförlerde lazer epilasyon olduğuna dair doğru bilinen yaygın inanış vardır.Lazer epilasyon kliniklerde hizmet verir.Sağlık bakanlığı tarafından kontrol edilir.Oysa belediyelerin kontrol ettiği IPL lazer epilasyon değildir.Tüylerin azalmasını sağlayabilir.Uygulama aralıkları sonuçlar farklıdır.
Lazerle Oluşan yanık ve Lekelenmeler geçmez.
Lazer epilasyon uygulamaları sonracında cilt ile ilgili olabilecek en büyük komplikasyon, yanıklar ve buna bağlı olarak gelişen lekelenmelerdir. Normal şartlar altında işlem görmemiş (güneş veya solaryumla bronzlaşmamış, kimyasal peeling gibi cildin üst tabakalarını soyan bir işlem yaptırmamış) ciltlerde uygun dozlarla çalışıldığında yanık ve leke gibi problemlerle karşılaşmayız. Yaz dönemi sonrası cilt kendi rendine dönmeye çalışırken tam açılmadığında lazer epilasyon yapılırsa lekelenmeler cildi nemli tutarak zaman içinde iyileşirken bu süre 1 ay ile 6 aya kadar uzayabilir. Yüz bölgesinde meydana gelebilen yanık ve lekeler ise özen gösterilmesi gereken durumlardır. Çünkü yüz bölgesi sürekli dış ortamla temas halinde olduğu için güneş ışığından mutlaka koruma gerekecektir. Özellikle lekeli bölgelerde güneşe maruziyet lekelerin kalıcı olmasına sebep olur. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaşıldığında ilk iş uygulamayı yapan uzmanınızla temas halinde olmaktır.Bazen tahrişlenme yanık olarak algılalanabilir.Cildin hassasiyetiyle bu durum 2 saat yada bir kaç günde geçebilir.Hemen korkmamak gerek.Çünkü her lazer için olabilecek lekeler ve kalıcılıkları değişkendir. Bazısı o gün içinde hemen iyileşirken bazısı aylarca düzelmeyebilir ve her bir durum için farklı tedaviler gerekebilecektir. Dolayısıyla da ilk müdahaleyi her zaman o işlemi yapan klinik İlk anda yapılabilecek en doğru şey cildi çok iyi bir ürünle nemlendirmek ve azami 30 SPF değerli bir güneş kremiyle bölgeyi kapamaktır. Belli bir süre cildin kendi kendine iyileşmesi beklenebilir. Eğer tam iyileşme sağlanmazsa renk açıcı kremler, kimyasal peeling gibi ciltte soyma yapan işlemlerle tedaviler yapılabilir. Genel olarak bu işlemler sonucu oluşan koyu renkli lekeler genellikle tedavi edilir. Bronzluk sonrası olan açık renkli lekeler ise cilt rengi açıldıkça kendiliğinden düzelir. Cilt açıldığı halde hala açık renkli lekeler görülüyorsa bir sonraki bronzlaşmadan sonra renk farklılığı da düzelecektir.