Cilt Kırışıklığına Öneriler!

Kırışıklıklar cildimizde bulunan girintiler, çıkıntılar çoğunlukla yaşlanma ile görünmeye başlar. İlk kırışıklıklar yüzümüzde mimik kullandıkça zamanla belirginleşir, Kırışıklıklar yaşlanmanın kaçınılmaz sonuçlarıdır. Yaşlandığımız zaman aynı zamanda cildimizde incelir, kurur ve elastikiyetini kaybeder. Cildimizin hasarlara karşı kendini koruma kapasitesi de aynı zamanda azalır. Sonuç olarak da kırışıklıklar, girintiler elastikiyet kaybıyla hatlar cildimizde belirginleşir. Her ne kadar bu kırışıklıklar kişiye, bilge bir görünüm katsa da hiç kimse ayna da gördüğü bu görüntüsünü hoş karşılamaz. Dünya da her yıl, kırışıklıktan kurtulmak için cilt bakım yöntemleri, ürün alımları, medikal uygulamalar estetik operasyonlar gibi cildi genç göstermek için yeni yöntemlerle yeni hizmetler için çalışıyor. Bugün yüzyılın mucizesi Botox, çizgileri yok ederek sizi rahatsız eden görüntüden kurtulmanızı sağlıyor. Yanlış bilgi kirliliği dolaşsa da, bir hafta da çizgilerden kurtulmanızı sağlayan, başka bir yöntem, henüz çıkmadı. Bilinçlenerek yaptıranların sayısı her geçen gün kat kat artmakta özellikle kırışıklıkların başladığı 27-30 yaşlarından itibaren gerek önlem amaçlı gerek çizgilerin kaybolması için sıklıkla yapılmaktadır.       Her ne kadar yaşlanma ile kırışıklıklar ortaya çıksa da bazı etkenler bu oluşumu hızlandırır. Kırışıklığın oluşumunu tetikleyen bu nedenler;

Güneş; Kırışıklıkların derinleşmesini hızlandırmaktadır. Güneşe maruz kalan işlerde örneğin; Çiftçiler, Gemiciler, fazla güneşlenmek, solaryum gibi tercihler ya da golf oynayanlarda daha kırışıklık olduğu gözlenmiştir. Dikkat edilip kış, yaz güneş koruyucu kullanmaya önem verilmelidir. Özellikle yazın, hem ciltteki pürüzlerin kapatılması hem de cildin korunması için BB,CC gibi renkli güneş koruyucuları tercih edilebilir.

Sigara; Düzenli içiciler de sigara cilt de kan dolaşımını azaltarak cilt hasarı yapar. Cildin tonunun değişmesi kararma ve sararma etkileriyle kırışıklığı hızlandırır.

Açık Ten; Bu kişiler güneşe çıktıklarında ciltlerinde koyu tenli kişilere göre daha çok hasar oluşur. Bu hasarda kırışıklık oluşumunu arttırır.

Genetik Özellikler; Şayet sizin ailenizde bulunan kişilerin kırışıklıkları diğer insanlara göre daha erken başladıysa maalesef sizin de kırışıklıklarınız erken başlayacaktır diyebiliriz

Yüz Mimiklerimiz; Çok sık gülümseyen, kaşını çatan, şaşıran kimselerde kırışıklıklar daha erken oluşmaktadır. Op. Dr. Serkan Dinar&Op.Dr.İlkay Hüthüt mimikler gençken ve cildimiz elastik iken yapıldığında kırışıklık oluşup eski haline gelmektedir, fakat yaşlandığımızda daha az fleksible cildimiz oluştuğu için maalesef oluşan kırışıklık eski haline dönmez ve kalıcı kırışıklık artık oluşmuştur. Zamanında müdahale ederek önlenebilir.

Tüm bu sebeplerin yanında ister botox, ister medikal ya da estetik bir uygulama tercih edin cildin bakımı için göz çevresi kremi ve nemlendirici kullanmaya önem verilmesi gerekir. Her gün su içmek gibi ,susuz kalmış toprağın suya hasret kalması gibi kullanmayı yaşam biçimi haline getirip cildinize yatırım yapmanız gerekir.